Срещу какво точно протестираха с жълти жилетки съветниците от Средна европейска класа

Държавата трябва да мисли за подпомагането и развитието на предприемачите в България, категорични са от партията

С жълти светлоотразителни жилетки участваха в работата на последното заседание на общинския съвет членовете на групата на „Средна европейска класа“.

По този начин Константин Бачийски, Христина Секлемова, Кирил Начев, кап. Георги Събев и Красимир Калудов подкрепиха протестите на различни браншови организации срещу планираното за 31 януари въвеждане на новите промени в наредба „Н-18“.

„Изразяваме нашата подкрепа към българските предприемачи, към всички представители на малкия и среден бизнес, от които сме част и ние. Смятаме, че влизането в сила на наредбата в този и вид ще нанесе тежък удар върху малките и средни фирми, които са гръбнакът на българската икономика и които се управляват от онази част от активните хора, които въпреки трудните условия все още са избрали да останат в страната и не са предпочели да търсят реализация в чужбина“ – коментира зам.-председателят на партията Константин Бачийски.

Той и останалите съветници от Средна европейска класа се обединиха около позицията, че е за голяма част от бизнеса е непосилно да покрие в пълна степен изискването на наредбата в такива кратки срокове, която е била променяна няколко пъти през изминалата година, а последната и корекция е направена на 28 януари, буквално дни преди евентуалното влизане на новите промени в сила.

Бачийски посочи,  като значителен проблем и това, че данъчната администрация не е в състояние да отговори еднозначно на многобройните въпроси отправени от предприемачи във връзка с документа и по сходни казуси различни служители на НАП дава взаимноизключващи се тълкувания, което води до това, че прилагането на наредбата ще зависи от тълкуванието на конкретен служител на НАП, което от своя страна е предпоставка за злоупотреби и корупция.

Съветниците на Средна европейска класа сложиха жълтите жилетки по време на сесията на местния парламент в Бургас, за да изразят и опасенията си, че наредба Н-18 в настоящия си вид генерира предпоставки за злоупотреби от страна на контролиращите органи, тъй като НАП вече не само ще контролира приходите от продажбите на бизнеса, не само ще контролира отчетността, но и ще има пълен достъп до търговски и фирмени тайни, включително до това, кои са доставчиците и на какви цени дадена фирма купува.

Недобронамерено използвана на тази информация поставя всяка една компания под угроза за нерегламентиран натиск, а и не изключва опити за овладяване на чужд бизнес, ако той е достатъчно апетитен. Осигурява се достъп и до редица лични данни, а както всички се убедихме през миналата година, НАП не е най-добрия пазител на лични данни и дори и да няма злоупотреба от вътрешни служители, рискът новосъбраната информация да се появи след време в публичното пространство, е достатъчно голям – твърди Бачийски.

Той и колегите му смятат, че този спорен документ далеч надхвърля целите на чл. 118 от ЗДДС, а именно регистриране и отчитане на продажби в търговски обекти, при които има задължение за издаване на фискален бон.
Според зам. председателя на Средна европейска класа вече обявеното  отлагане с шест месеца на наредбата би имало смисъл единствено, ако това време се използва за прецизиране на спорните текстове.
Отделно във връзка с привеждането в съответствие с наредбата финансовата тежест за малкия и средния бизнес се оказва значителна и в много случай не е еднократна, тъй като много от производители на софтуер възползвайки се от това, че държавата задължава фирмите да притежават такъв софтуер си променят търговската политика и спират да продават софтуера, както до сега и почват да го предлагат на месечна база. По този начин за много от фирмите с повече работни места възниква още един допълнителен месечен разход съизмерим с работната заплата на един служител.

Константин Бачийски припомня, че преди години, когато НАП въведоха електронно подаване на ДДС декларации, на бизнеса беше предложен безплатен софтуер с базова функционалност, който може да се ползва от всяко лице, а фирмите желаещи разширени възможности, можеха да закупят софтуер от други производители.

Не само общинските съветници с жълти жилетки от СЕК, но и избирателите им в община Бургас смятат, че във връзка с новите изисквания на НАРЕДБА 18 към софтуера , отново НАП трябва да предостави безплатен софтуер с базова функционалност отговарящ на изискванията, а фирмите които искат софтуер с разширени възможности биха могли да си го купят от други доставчици, т.е подходът да бъде същият като при безплатните електронни декларации за ДДС.

Нека бъде даден избор на малките и средни предприемачи и ако някой иска да притежава по-добър софтуер, тогава да може да си закупи такъв – обясни идеята Константин Бачийски.
Водачът на групата съветници на Средна европейска класа припомни и това, че срещу наредбата има вече заведено дело, което е във ВАС и през месец май се очаква да бъде взето решение, а шансът промените да се окажат незаконосъобразни не е никак малък.

„Ние сме на страната на закона, ние сме на страната на държавата в намерението и да изсветли бизнеса, но сме против това държавата да надхвърля целите на фискалния контрол. Наредбата вече нито е за касовите апарати, нито за софтуера за тяхното управление, а е за начина, по който в България може да се прави бизнес. Нека държавата има пълен и постоянен  контрол върху приходите, но не и върху лични данни, ноу-хау, фирмени и търговски тайни на всеки бизнес –  коментираха Константин Бачийски и колегите му от Средна европейска класа, които прогнозират ,че ако наредбата не бъде променена, една част от бизнеса, чийто дейност позволява, ще се премести извън България и ще плаща данъци в чужди държави, а друга част от по-малките предприемачи вероятно ще затворят обектите си в България и ще търсят реализация в чужбина.

Държавата трябва да мисли за подпомагането и развитието на предприемачите в България, защото те допринасят за голяма част от постъпленията в хазната,  те създават много от работните места в нашата родина, а не да ги принуждава да мислят как да емигрират – призовават от ПП СЕК.

Източник:Флагман

Продължете да четете

ПП „СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА“ СЕ РЕГИСТРИРА ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ С ЦЕЛ ДА ПРОМЕНИ МОДЕЛА НА УПРАВЛЕНИЕ НА БУРГАС

ПП Средна европейска класа официално се регистрира в Общинска избирателна комисия – Бургас за участие в местните избори.

Зам. председателят на партията Константин Бачийски, съпартиците му Иван Иванов и Стоян Царев, както и учителят Христо Симеонов, представител от гражданската квота внесоха необходимата документация, от която стана ясно, че за първи път в историята си ПП СЕК ще участва в местните избори не само с кандидат за кмет, но и с пълна листа от петдесет и един кандидати за общински съветници.

„Заради желанието на много граждани да ни подкрепят и заради идеята ни да осигурим представителство на възможно най-широк кръг от общности, съсловия, организации и сдружения този път само една трета от кандидатите ни за общински съветници ще бъдат членове на нашата партия“ – сподели Константин Бачийски.

Той определи кандидатите за съветници като личности с активна гражданска позиция, които работят за защита на обществения интерес и са успешно реализирани в професионално отношение.

Бачийски призна, че категорично е отхвърлил възможността за партньорство или коалиционни споразумения с партии и организации, които предлагат подкрепа срещу участие в задкулисни схеми за преразпределение на общинска собственост и публични средства.

„Моята идея не е да сменя едни участници в управленския модел с други и всичко да остане постарому, моята цел е да сменя самия управленски модел“ – коментира зам. председателят на ПП СЕК.

За Константин Бачийски e важно да се знае това, че политическите сили, които са изразили готовност да го подкрепят, го правят не само заради това, което е направил до момента и авангардните му идеи за икономическото развитие на Бургас, но и заради намерението му да бъде променен моделът на управление на общината.

„Разчитаме на подкрепата на онези хора, които вярват на себе си и не само са намерили причина и смисъл да останат тук, в Бургас, но и да искат да участват в промяната на града и общината. Вярвам, че бургазлии заслужават нов модел политици с морал“ – заяви зам. председателят и водач на листата.

Продължете да четете

КОНСТАНТИН БАЧИЙСКИ

ЧЕСТИТ ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН

Честит първи ден от новата учебна година…

Честит да е за всички учители от Бургас – апостолите, които с труда си даряват децата с познание и просвещение.

Честит „първи учебен ден“ и на онези от вас, които ще бъдат абитуриенти. Вярвам, че ще откриете смисъл и причина да останете в Бургас или да се върнете след четири години и да участвате в развитието на града ни след вашето завършване.

Честит да е този ден и за родителите, които са избрали да останат в Бургас, за да създадат и възпитават децата си тук и сега. Уважение и за тях, че са решили да се борят за по-добро бъдеще в родния Бургас.

Това е празничен ден и с него започва още една учебна година, която можем да посрещнем с вяра, надежда и любов.

Честит първи учебен ден на учениците, които днес за първи път ще прекрачат прага на класната стая.

Деца, в този момент започва вашето приключение, което може да ви отведе навсякъде и да ви превърне във всичко онова, което мечтаете да сте, ако попивате знанието, което ви дават вашите преподаватели.

По-добрите дни за Бургас и за България предстоят и това зависи само от нас.

Честит първи учебен ден!

С уважение: Константин Бачийски

Продължете да четете

КОНСТАНТИН БАЧИЙСКИ: В ЛИСТАТА ВКЛЮЧВАМЕ ХОРА ОТ РЕАЛНИЯ БИЗНЕС С ЯСНИ РЕШЕНИЯ

„ Хората от нашата листа са избрали да останат, да инвестират и да се борят за развитието на Бургас, вместо да заминат в чужбина. Те могат ясно да дефинират проблемите на бургазлии и на малкия и среден бизнес. Те имат реални решения и са готови да работят за осъществяването им. Техните предложения са в основата на програмата на ПП СЕК за предстоящия вот, а не сухи документи от външни експерти“.

Това заяви зам.председателят на „Средна европейска класа“  – Константин Бачийски при обявяването на още трима кандидати за общински съветници от листата на партията. Те са обществено активни и успешни представители на малкия и среден бизнес в града.

Ончо Бахчеджиян, който до момента не е бил обвързван с политически проекти, сподели че е решил да се включи в листата, заради работата на Бачийски като общински съветник. Като пример, кандидатът посочи, приноса на Бачийски с намаляването на такса „смет“ за фирмите с близо 50%.  Ончо Бахчеджиян от години живее в Маринка, но продължава да развива своя малък бизнес в Бургас. Готов е да работи за създаване на стимули за изрядните фирми, за подобряване на връзката между местната администрация, образованието и бизнеса, както и за селището си. Дългосрочно подпомага социално слаби възпитаници на Гимназията по механотехника в Бургас, която е завършил.

За подобряване на комуникацията между кметствата и общинска администрация ще работи строителният предприемач Николай Богов. Той е създал домове за стотици семейства в Бургас. Богов застава до Константин Бачийски, заради инициативите му в ОбС, които са довели до ползи за бизнеса и заради цялостната му мащабна визия за развитието на Бургас.

Той посочи като порок на администрацията, тромавите процедури в Общината. „Времето, необходимо да се извадят всички строителни документи за стартиране на един строеж, е по-дълго като период от самото строителство. Трябва съкращаване на административните срокове за издаване на разрешителни, удостоверения и други необходими документи, свързани с реализирането на даден проект“, каза Богов.

Стоян Царев е част от партия СЕК от създаването й и по думите на Константин Бачийски,  е работел по много казуси в защита на обществените интереси. Той успешно е управлявал туристически обекти и заведения, а през последните 10 години е един от малцината в сферата на производството в Бургас.

„Мисля, че сега е важно да работим за подобряване на комуникацията между дребния и средния бизнес и община Бургас. Време е администрацията да не налага само контрол над производителите, а да им съдейства за представяне на международни форуми и изложения, от което ще печели и местната власт, и инвеститорите в града“, каза Царев.

Константин Бачийски, припомни че приоритетна цел на Средна европейска класа и в частност негова лична кауза е развитието на местната икономика.

„Всички личности, включени в лисата са експерти в различни области, но най-вече хора с крайна цел –  да задържим активните хора в Бургас и да върнем част от вече напусналите. Основната причина да ги няма днес, не са улици и градинки, а заплащането и реализацията им. Ето защо всички проекти, които развиваме са основно свързани с местната икономика“, каза още Бачийски.

Продължете да четете

КОНСТАНТИН БАЧИЙСКИ

ПП СЕК ОФИЦИАЛНО НОМИНИРА КОНСТАНТИН БАЧИЙСКИ КАТО КАНДИДАТ ЗА КМЕТ НА ОБЩИНА БУРГАС

„Това беше най-естественият и най-лесният избор за нас. Константин Бачийски е млад, енергичен, икономически активен, бизнесът му е свързан с IT сектора. Създава и реализира свои иновативни продукти в цял свят, затова ще може с лекота да предлага и да реализира нови идеи, да създава нови възможности за развитие на региона. Номинираме го, защото той може да сложи край на икономическия модел, базиран  единствено на привличането на пари от Оперативни програми, които се инвестират в пътища и градинки, докато икономиката на Бургас е в плачевно състояние“, коментира след заседанието на Изпълнителния комитет лидерът на партията  – Георги Манев.

Според него със своята работа до момента Константин Бачийски ще привлече на изборите подкрепата на всички хора от общината, които очакват силни темпове на икономически растеж в Бургас и в региона, много нови работни места и инвеститори от сериозни мащаби.

Като общински съветник, Бачийски успя да намали такса „смет“ за бизнеса с почти 50%, създаде Фонд за стимулиране на целогодишни полети на нискотарифни компании от и за Бургас, с лични средства работи за подобряването на здравеопазването в Бургас, от пет години се противопоставя на опитите за разграбване на стадионите „Лазур“ и „Черноморец“, изправи се срещу неизгодните продажби на общинско имущество, между които и сделката за поликлиниката в „Меден рудник“.

Последният ключов успех на Бачийски е предложението му в Равнец да бъде изградена Свободна безмитна зона с карго летище. Идеята му спечели, толкова широка обществена подкрепа, че мнозинството в Общинския съвет и общинската администрация се съгласиха за преработят своя проект за Подробен устройствен план на бившата изтребителна авиобаза и да запазят напълно летателните способности на пистите, т.е приеха точката от „Плана Бачийски“.

Очаква се на предстоящата сесия в края на септември вече коригираният ПУП да бъде гласуван и одобрен от общинския съвет.

„Заради всичко това и заради мащабните му и реални предложения за икономиката на Бургас, ние смятаме, че Константин Бачийски е достойната кандидатура за кмет на Бургас, която ще осигури на бургазлии възможност да дадат гласа си за истинска промяна към по-добро в града ни. Аз и всички от ПП СЕК искрено се надяваме той да приеме тази номинация!“, каза още Георги Манев.

Продължете да четете

© 2024 ПП "СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА". All Rights Reserved