СТРАТЕГИЯТА „БАЧИЙСКИ“ – НОВАТА ИКОНОМИЧЕСКА ОРБИТА НА БУРГАС

Стратегията „Бачийски“  – новата икономическа орбита на Бургас

Как Бургас може да се трансформира за няколко години в международен икономически, финансов и търговски център, разкри днес зам. председателят на ПП „Средна европейска класа“ Константин Бачийски.

Една от фундаменталните точки в амбициозния му план за развитие на града  –  „Планът Бачийски“, е превръщането на неизползваемото от години, военно летище „Равнец“  в Свободна безмитна зона.

Като примерен модел, който Бургас да следва, той посочи Дубай, който от бивше рибарско селище от края на осемдесетте години до днес се е  превърнал в световен финансов център благодарение на откриването на Свободна безмитна зона там.

Бачийски опроверга общото схващане, че Дубай се е развил на база на износа на петрол. „На практика Дубай внася петрол, за да задоволи собствените си нужди. Само 2% от залежите на нефт в Обединените арабски емирства са разположени в Дубай и формират едва 6% от икономиката му“, поясни той.

Според Бачийски така ще бъде намерено дългосрочно решение на едни от основните проблеми: липсата на нови работодатели и големи инвеститори в Бургас, ниските заплати, миграцията на активни и млади хора към други градове и държави.

Свободната безмитна зона със собствено летище ще привлече инвеститори и свободни капитали от цял свят, а зоната ще обслужва карго полети. На територията на зоната ще може да се развива производство с цел износ, категоричен е Бачийски.

Като човек от бизнеса имам прагматичен подход  – посочвам проблема, намирам решението и го реализирам. Вече съм представил идеята си успешно на икономическите форуми в Санкт Петербург, Дубай, Пекин и Шанхай в Китай – каза Бачийски.

В резултат на това вече има заявен инвеститорски интерес от страна на китайски и турски компании, а представители на други страни също разглеждат възможността за инвестиции.

​​​​​В своята стратегия Константин Бачийски представи първоначалните стъпки, които могат да направят трансформацията на бившето военно летище възможна.

Отделно посочи, че трябва да бъде потърсен контакт с отпадналите участници в процедурата за концесия на летище София, т.е компании, в чийто фокус вече е България. Те са предвидили да инвестират най-малко 1 млрд. лв в страната според изискванията на тръжната процедура.  За целта Бачийски вече е провел преговори с представител на един четирите консорциума.

Ако бившето военно летище се превърне в карго летище и придобие статут на свободна безмитна зона, Бачийски прогнозира ръст на икономическата активност в региона. Това ще доведе до привличане на стратегически инвеститори от цял свят, разкриване на нови работни места, повишаване на доходите и жизнения стандарт. По този начин младите и активни хора ще бъдат стимулирани да останат в Бургас, а част от напусналите да се върнат, регионът ще повиши своята конкурентност в международен мащаб.

„Това е предимството, което Бургас може да постави на масата на преговорите във всяка точка на света и да привлече глобални компании и свободни капитали“ – коментира по време на представянето на точка Втора от своя „План“  Константин Бачийски.