СЪВЕТНИК ОТ СЕК ОТКРИ ИНВЕСТИТОРА НА БУРГАСЛЕНД В МАЗЕ В ЛОНДОН

Съветник от СЕК откри инвеститора на Бургасленд в мазе в Лондон
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА, снимки и видео: Добромир ДОСКАЧАРОВ

Финансовите резултати на фирмата са несериозни за мащабния атракцион, който казват, че ще строят в парк „Езеро”, смята Константин Бачийски

Общинският съветник от СЕК Константин Бачайиски направи свое проучване и стигна до невзрачна къщичка в Лондон, в която е регистрирана фирмата „Robinson Leisure Developments PLC – очакваният мощен инвеститор наБургасленд в парк „Езеро” (виж видеоинтервюто). Въпросният кандидат да инвестира в Бургас разбуни духовете сред съветниците, а точката близо 30 хил. кв. м. от парка да му бъде дадена на концесия ще се гледа в късния следобед на сесия на местния парламент днес.

Откритията на Бачийски обаче дават нов повод за отпор на опозицията срещу предложението на кмета Димитър Николов английските инвеститори да издигнат край морето атракциони, сред които планетариум, научно-образователен център, вътрележки, виенско колело, пиратски кораб за деца и други ефектни съоръжения.

„Направих си труда да проуча бързо чрез интернет коя е фирмата и разгледах в техния Търговски регистър за какво става въпрос. Там се вижда, че тази компания за последната година си е сменила три пъти името. Успяхме да намерим и нейния официален адрес, тъй като в Англия адресите са добре направени и се откриват лесно. Оказа се, че тази фирма е регистрирана в невзрачна малка къщичка. Очаквахме да видим голям корпоративен офис на сериозна голяма компания, а това по-скоро ми прилича на домашен адрес. Открихме и последния отчет на фирмата за декември 2011 г. и в него пише, че  оперативната печалба предвид данъци е 2, като се има предвид, че в Англия се измерва в хиляди, това означава 2 хил. паунда. Това не изглежда никак сериозно. Много общински съветници имаме бизнес, аз примерно декларирам в пъти по-голяма печалба.”, каза Бачийски. Той негодува, че предложението за отдаване на концесия изцяло е обвързано с намеренията точно на въпросната фирма и много трудно може да се приеме по принцип, а тепърва да се набират оферти кой да бъде инвеститорът.

Според Евгений Мосинов не може очакваният бъдещ мощен инвеститор да бъде регистриран в английско мазе. Точката е последна от дневния ред днес и се очакват бурни дебати по нея.

www.falgman.bg