ОТ СЕК СИ ДЪРЖИМ НА ОБЕЩАНИЯТА, ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ТЯХ ВЕЧЕ СМЕ ИЗПЪЛНИЛИ

За следващия Общински съвет на Бургас искаме достойни хора, със собствено мнение

– Г-н Бачийски, местата в листата на СЕК са определени по интересен начин. Вие сте водач, председателят на партията Георги Манев е на последна позиция, а останалите кандидати са теглили жребий. 

– Листата е доста разнообразна, в нея преобладават хора от малкия и средния бизнес, хора, които се причисляват към средната класа на нашия регион. Аз съм водач на листата, Георги Манев е последен. Всички в нашата листа ще се борят за мажоритарен избор. За разлика от доста от другите партии, ние смятаме, че е най-добре в Общинския съвет да влязат хора, които са спечелили най-голямо доверие сред своите съграждани, имат най-голям авторитет и хората им се доверяват. Затова ние ще играем мажоритарно. Разчитаме, че всеки човек ще се бори да влезе в този ОбС и нека избирателите преценят кои хора кандидати в нашата листа заслужават да им бъде гласувано доверие.

– В списъка с кандидати влизат много познати лица от бизнеса, от спорта, но и много млади кадри. Каква е целта Ви, каква е идеята да вкарате нови, непознати лица в листата?

– За разлика от големите партии, ние не искаме да спускаме някакви хора и да се казва – това ще са, тъй като са наши доверени лица. Ние търсим кандидати, които са интелигентни, които са креативни, които имат добри идеи и желание да работят за обществеността. Това ни отличава от големите партии, които спускат някакви кандидатури на хора – верни на тях и които после биха гласували според виждането на „партийния вожд”. Ние смятаме, че това не е правилна стратегия за развитието на нашата общината и изобщо на България. Смятаме, че нещата трябва да се случват отдолу-нагоре. Хората трябва да поемат инициатива. Обикновеният гражданин, обикновеният човек, който развива малък и среден бизнес – от там трябва да идват предложенията, от там трябва да идват идеите и те трябва да генерират политика в интерес на гражданите, на хората и на бизнеса.

–  Не се ли притеснявате, че влиятелните бизнесмени и популярните спортисти сред тях ще изтикат в ъгъла младите и неопитни лица?

– Нека избирателят сам да прецени на кого да гласува доверие и в каква степен. Разбира се, за хората, които са работили по-дълго време – ако те са познати с добро, нормално е да получат по-голяма подкрепа. Някои от младите лица в нашата листа обаче са много добре мотивирани и въпреки че са млади и по-малко известни, това не намалява техния шанс, тъй като са доста мотивирани, инициативни и много креативни. Някой път дори това, че не са толкова популярни, не им пречи. И това, че са креативни компенсира едното с другото.

– Каква подкрепа очаквате и за колко места в ОбС ще се борите?

– Имам някакви очаквания, но не искам да ги споделям. Резултатите ще се броят след изборите. Надявам се на доста по-широка подкрепа, отколкото на предишния местен вот. Вече доста хора знаят и са видели какво правим. И в мое лице са видели инициативи, които са доста добри и са в полза гражданите и бизнеса на Бургас. Видели са това, че ние си държим на обещанията.Каквото сме казали в предната програма, голяма част от нещата сме изпълнили или се борим да ги изпълним по абсолютно безкористен начин.

По много от темите, с които се борим срещу статуквото, е имало опити за упражняване на натиск върху нас. Имало е опити за някакъв вид мотивиране, но твърдо сме отхвърляли всякакви такива възможности и сме успели да защитим обществения интерес. Затова смело мога да твърдя, че сме едни от малкото хора, които имат независима позиция, защото не сме направили компромис със себе си.

– СЕК се явява самостоятелно на изборите, но подкрепя кандидата за кмет на НФСБ д-р Бойко Миразчийски? Това означава ли, че продължавате да работите заедно с патриотите? Обсъждали ли сте тази тема?

– Напълно възможно е. Ако сте забелязали как гласувам аз – за мен няма значение от коя политическа партия идва предложението – дали е от НФСБ, ГЕРБ, БСП или от другаде. Ако то е добро за гражданите на Бургас, аз лично го подкрепям. Съвсем естествено е и ние да си партнираме с НФСБ, тъй като в голяма степен нашите виждания се припокриват. Няма как човек да бъде патриот и да е патриотично настроен и да не подкрепя малкия и средния бизнес, тъй като той е гръбнакът на всяка една развита икономика. Той дава икономическата мощ на всяка държава и дори община. Двете неща се припокриват, затова е естествено и ние да си партнираме с тях.
Разбира се, ние имаме и някакви различия, затова сме в отделни листи.

Нашата позиция е малко по-балансирана. В рамките на Патриотичния фронт смятам, че сме помогнали да има обща балансирана и умерена позиция, защитавайки интересите на по-голяма част от българското общество, бихме могли да си партнираме и за в бъдеще с тях. Разбира се, не е изключена работата и с другите партии, стига там да има хора – разумни, балансирани и независими. В момента се получава така, че повечето от съветниците в ОбС на Бургас казват или че не разбират за какво става въпрос, или просто не си правят труда да разберат, защото така или иначе вече някой им е формирал мнение. Това не е само мое лично мнение. Скоро и председателят на Общинския съвет Костантин Луков изрази абсолютно същото становище, макар че е представител на най-голямата политическа партия през изминалия мандат. Във всяка партия има хора, които са достойни, със собствено мнение, достатъчно интелигентни и които могат да защитават позиция. Важно е в следващия ОбС да влязат повече такива хора, независимо от кои партии са. Това ще е в интерес на абсолютно всички граждани на нашата община.

– Имате ли собствени кандидат-кметове в някои от населените места в областта?

– Имаме кандидат-кметове, но в повечето населени места подкрепяме кандидатите на НФСБ, а на места издигаме съвместно кандидатури. Например, в Бургаска област имаме кандидат за кмет за град Средец издигнат в коалиция с НФСБ. Живко Гърков е доскорошния шеф на пожарната в Средец. Той е интелигентен човек с доста добра репутация и е от сериозните претенденти за тази община. И ако той стане кмет на Средец, смятам, че общината ще попадне в добри ръце и ще се управлява по добър начин.