ОПОЗИЦИОННИ СЪВЕТНИЦИ СТАРТИРАТ ПОДПИСКА ЗА ПРОМЯНА НА ПРАВИЛНИКА В ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – БУРГАС

Опозиционните групи в Общински съвет-Бургас ще инициират промяна в правилника на работа на местния парламент. Предложението бе на БСП и получи подкрепата на Средна европейска класа/СЕК/ и НФСБ.

Променит са в три пункта. Първият от тях е свързан с питанията към кмета, който искането е занапред да са първа точка в дневния ред на заседанията и на тях да отговаря пряко градоначалника, а не общински служители. Втората промяна е свързана с ежемесечното предоставяне на отчет на кметския екип за издадените заповеди и подписани договори във връзка с решения на ОбС. Третият параграф е свързан със задължителното присъствие на кметските наместници и шефове на общински фирми, които при нужда да отговарят на питания, касаещи тяхната компетенция. Всички те в синхронизирани със ЗМСМА и парламентарната практика на Народното събрание, аргументираха се вносителите.

„Смятам, че тези промени ще доведат до повече прозрачност в работата на администрацията и подкрепят идеята“, коментира Константин Бачийски от СЕК.

Под искането за промени се подписаха необходимия минимум от 13 парламентаристи. В зала обаче все още са дошли Георги Манев/СЕК/ и Делян Иванов/НФСБ/, които без съмнение също ще подкрепят предложението. Очаква се то да се гласува на следващата сесия.

www.flagman.bg