НФСБ, СЕК И НАРОДЪТ ОБСАЖДАТ ТАЗИ ВЕЧЕР КМЕТА НА ОБЩИНА СРЕДЕЦ, ВДИГНАЛ ДВА ПЪТИ ЗАПЛАТИТЕ НА ЕКИПА СИ

Общинските съветници ще приемат скоростно бюджета тази вечер, пред залата ще има протест
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА, снимка Добромир ДОСКАЧАРОВ

Протест се надига тази вечер и пред сградата на Община Средец, където местният парламент ще приема бюджета за 2013 година, предложен от кмета Иван Жабов. Сесията ще се проведе от 17,30 часа – необичайно време за гласуване на точка, която в други общини се дискутира сериозно и е ключов момент в дневния ред на заседанията на общинските съвети.
Мотивът на организаторите на днешната съпротива в Средец е, че в проекта за бюджет има раздути разходи като сред най-дразнещите са двойно повишените  заплати на общински служители, за текущи ремонти и за издръжка на местното Горско стопанство. Инициатори на протеста са партиите СЕК и НФСБ, както и движение „Антимафия”.

„Не може такъв бюджет да се приема набързо. Имало е тайно събиране на съветниците от всички партии, които са дали одобрението си предната вечер, а е недопустимо по време на криза да се вдигат двойно заплати”, каза областният координатор на НФСБ Ангел Божидаров. Според него, когато съветниците се слеят в едно и вече няма опозиция, то народът става опозиция и почва да протестира.

Митингът, насрочен за 17 часа е широко коментирана тема в бедната странджанска община днес. Трън в очите на местните хора са и намеренията на шефката на Общинския съвет Надежда Палова да заимства от местния парламент в богатата морска община Созопол, известен с екстрите за съветниците,  система за електронно гласуване. В Средец масово недоволстват, че ще бъдат изхарчени пари за лаптопи, микрофони и карти и че не може да се прави паралел между морската община Созопол и  странджанската община Средец. Тези придобивки били обсъждани в тесен кръг от месеци и само се чакал удобен момент, за да бъдат заделени пари за закупуването им. Общински съветници днес потвърдиха, че идеята на Палова наистина е била дискутирана.

„На този етап няма да въвеждаме електронно гласуване, това е идея занапред. В този бюджет също имаме заделени средства за закупуване на офис оборудване”, каза Палова. Тя заяви, че е разбрала за протеста от медиите и че тази вечер се надява да разбере срещу какво е насочен той.

Партия СЕК, която е един от организаторите на недоволството, също има свои представители в местния парламент – Димитър Янков и Динко Цъцаров, както и представители в общинската администрация, сред които и зам. кметът Николина Дамбулова. Националният лидер на партията Георги Манев има стабилни позиции в района и е добре запознат с работата на хората си там и е крайно недоволен от тях, с изключение на Цъцаров, който все пак се държал като опозиция. Благодарение на Манев Иван Жабов от ГЕРБ успя да спечели изборите на кантар след балотаж.

Като оръжие срещу Манев  привържениците на кмета Жабов изтъкват, че е бил отрязан да вземе под наем орехова гора от 1 300 декара, за която можел да спечели стабилна субсидия. Какъв е отговорът на Манев – очаквайте след малко.

Кметът на Средец Иван Жабов беше потърсен за коментар на създалата се гореща обстановка, но той не отговаря на мобилния си телефон.

www.flagman.bg