КОРПОРАТИВНИЯТ ДАНЪК ДО 12 000 ЛВ. ДА Е НЕОБЛАГАЕМ ЗА НОВОСТАРТИРАЩИ ФИРМИ ЗА СРОК ОТ 3 ГОДИНИ, ПРЕДЛАГА СЕК

Автор: Флагман.БГ Женя АТАНАСОВА
Нужни са конкретни мерки за съживяване на малкия и среден бизнес, категоричен е водачът на листата на партията в Бургас Константин Бачийски
Конкретни мерки, икономически лостове, които да изправят на крака затъващия малък и среден бизнес в страната, както и подпомагане на новостартиращи предприятия предлага в политическата си платформа партия „Средна европейска класа“.
Една от тях е фискално облекчение за новосъздадените фирми.
„Факт е, че 50% от компаниите, които се създават, фалират още през първите три години. Затова през този санитарен период са необходими да се прилагат мерки, които биха помогнали оцеляването на новосформираните компании. Едно от нашите предложения е при тези фирми да се въведе необлагаем минимум на корпоративната печалба от 12 000 лева през първите 3 години”, коментира пред Флагман.БГ водачът на СЕК за Бургас Константин Бачийски.
Според експертите това е санитарният период, през който фирмата влага средства за да се позиционира на пазара и не винаги успява. Бачийски, който е един от най-дейните и конструктивни общински съветници и успешен бизнесмен, е категоричен, че по този начин би се подобрил бизнес климата в страната. Пропуснатите ползи на държавата от всяка новосъздадена фирма ще бъдат до 1200 лева годишно, при сегашните данъчни ставки, които така или иначе държавата не би получила, ако фирмата фалира. В същото време тези фирми ще наемат хора, които в много случаи биха получавали обезщетения от Бюрата по труда, ако не са заети.По този начин вместо бюджета да се натоварва с разходи по социални програми за безработни ще се подкрепя пенсионната и здравната система от постъпленията от осигуровките на заетите хора дори и те да са по един, двама или трима души във фирма.
„Експертите на СЕК определихме този минимален праг от 12 хиляди лева. Ако той е много по-висок, би бил предпоставка за заобикаляне на закона.Големите компании биха създали паралелни структури и за да се възползват законово от облекченията Но при тези параметри нито един съществуващ бизнес, не би използвал този начин за облекчение, защото годишното поддържането на една фирма – счетоводство, осигуровки и др. разходи би струвало много повече от евентуалната икономия. Затова тази мярка би отишла точно там където е необходима да помогне, без излишно да застрашава приходите в бюджета.  Друго предимство освен положителния ефект е и лесното и изпълнение и администриране.
Друго предложение от програмата на ПП СЕК е ускорено възстановяване на ДДС за всички изрядни фирми, а не само за големите данъкоплатци, както е виждането при други политически формации.
„Дяволът е в детайлите. В момента според нововъведения златния стандарт на НАП, за да се възползва от ускорено възстановяване, всяка фирма през всяка една от предходните три години трябва да е подала най-малко четири искания за възстановяване на ДДС на обща стойност над 1,2 млн. лв. годишно, което облагодетелства основно големите фирми. Нашата идея е право на ускорено възстановяване да имат абсолютно всички изрядни фирми независимо от размера – без значение дали възстановяват 500, 5 000 или 50 000 лева“ коментира водачът Бачийски.
За подпомагане на бизнеса СЕК предлагат още една промяна в закона, според която, такса битови отпадъци за сезоните обектни да се плаща само за 6 месеца.
„Това би подпомогнало особено туристическия бранш, в който над 80% е сезонен – независимо дали става въпрос за морски или планински туризъм.“ коментират от партията.
За тези и още много други конкретни предложения Средна европейска класа смята , че трябва да се работи в следващия парламент.
Основните цели на СЕК са да възродят средната класа, да създадат условия за оцеляване и развитие на малкия и среден бизнес, както и да накарат младите хора да останат в страната ни.