КОНСТАНТИН БАЧИЙСКИ: В ПОЛИТИКАТА ТРЯБВА ДА ВЛИЗАТ ХОРА, КОИТО ДА ПОМАГАТ НА ДРУГИТЕ, А НЕ НА СЕБЕ СИ

Отказвал съм на няколко големи партии, защото не искам друг да ми казва какво да правя
Константин Бачийски е водач на листата за общински съветници на Средна европейска класа(СЕК). Той бе сред най-активните местни парламентаристи през изминалия мандат. Бачийски е носител на нова тип политика – технократ с проспериращ бизнес на съвсем млада възраст. Показателно е, че дори опонентите му признават безспорния му потенциал.  Пред Burgasdream.com Константин Бачийски разкрива какви ще са приоритети му в новия мандат и прави пълен отчет на свършеното в последните четири години.
-Г-н Бачийски, определят ви като откритието на последния общински съвет, на какво го отдавате?
-Това вероятно се дължи на работата ми през последните четири години, на факта, че съм независим от политическата обстановка в Бургас и взимам най-рационалните решения. Казвам го, защото голяма част от колегите ми в общинския съвет се влияят не от това дали е правилно или не, а от някаква друга конюнктура. Другата причина вероятно е свойството ми да чета между редовете и това, че съм наясно как протичат повечето процеси. През последния мандат показах, че човек може да влезе в политиката, за да даде нещо от себе си, а не за да вземе.
– С кое от постигнатото се гордеете най-много?
– Гордея се с това, че изпълнявам обещанията си или поне се боря с всички сили да го направя. Един от приоритетите ми в последния мандат беше намаляването на местната такса битови отпадъци за бизнеса. В Бургас това се случи благодарение на факта, че две години и половина водех битка с администрацията, вложих много усилия и енергия, да разровя нещата, да намеря договорите и да събера необходимата информация, за да докажа, че парите, които се събират в излишък и от бургазлии, и от бизнеса на Бургас, са неправилни. Така постигнах първа точка от предизборната си програма.  Другото нещо, с което защитих интереса на община Бургас е т.нар. афера „Бургасленд”. Успяхме да спасим терен, който щеше да бъде овладян от фирма, тип пощенска кутия. Тази фирма щеше да придобие 30 дка в морската градина с месечен наем от порядъка на 5.5 стотинки и половина на квадратен метър. За да се развива нашият град активите, които са публични, трябва да се управляват по правилния начин. Да се управляват оптимално, така че да влизат приходи и да се управляват в интерес на бургазлии. Няма как да подкрепя предоставянето на терен в морската градина на цена, по-ниска от тази на земеделска земя. Разкритията, които направих и прекратяването на тази машинация също е важно постижение в защита на обществения интерес.
-Какво ви мотивира тогава да разровите този случай по-надълбоко?
– Мотивът да разровя бяха преди всичко неизгодните условия за община Бургас за такъв атрактивен имот в морската градина. Безумие е подобен актив да бъде предоставен при такива условия. Още повече, че колегите от мнозинството винаги се опитваха да пестят пари. Имало е конструктивни предложения, които ние сме внасяли, но са ги отхвърляли с мотивът че няма средства.  Такъв беше случаят с бургаските лекари, които трябваше да повишават квалификацията си в немска университетска болница. Договорих в Германия тяхното обучение да е безплатно, трябваше само да покрием транспортните разходи. Не се намериха 30 хиляди лева годишно, да се командироват. Сега, за да не погине тази добра идея се старая отделям със собствени средства за подпомагане на здравеопазването в Община Бургас, но можеше да бъде много по-мащабно, ако общината беше застанала зад тази инициатива. Много често се казва няма пари за това, няма пари за онова, същевременно там откъдето можем да събираме пари от публичните активи, не го правим. Затова се разрових. Потенциалният инвеститор ни беше представен като много сериозна международна компания, с 20-годишен опит, с огромни обороти. Тогава колегите от мнозинството, дори водачът на групата ме обвиниха, че спирам развитието на Бургас. За да докажа правотата си, започнах да проучвам детайлно случая. Оказа се, че тази фирма няма обороти за предходните 5 години, които проверих и не е това, за което ни се представя. Досетих се, че става въпрос за обикновена далавера, да не използвам по-груба дума. Радвам се, че успях да предотвратя тази схема. Само благодарение на това, че случаят излезе в медиите и се разшумя, успяхме да спасим 30-те дка. Затова в новата Агенция за защита на бизнеса и гражданите от административния произвол, каним различни представители на медиите, за да може и с тяхно съдействие казусите и проблемите да получават публичност и така да защитаваме бизнеса на интереса и на гражданите.
– В момента се борите да защитите друг актив на община Бургас – стадион Черноморец…
– Надявам се ако продължа да бъда общински съветник и следващия мандат да спечелим тази битка и да защитим обществения интерес. В момента стадионът частично е изкаран на публична продан, съдбата му не е ясна, а това е един златен актив, собственост на общината, който е направен с труда, усилията и финансирането на хиляди бургазлии.

– Откривате ли прилика с казуса Бургасленд? На последната сесия мнозинството гласува малко на инат против удължаване на мандата на комисията за спасяване на Черноморец?
– Те гласуваха не само против удължаване мандата на комисията, но и против разширяване правомощията на „Комисията Черноморец“. С това те не ни разрешиха достъп до документацията на дружеството, в което в момента е апортиран стадионът. Това не беше еднократно, а се случи два пъти, т.е. това е тенденциозно. Достъпът до тези документи би дал доста козове на общината в разплитането на този случай. В момента ситуацията е такава, че самата община като съсобственик на това дружество не знае какво се случва в него. Достъпът до документацията ни се отказва, казва ни се – дружеството дължи едни пари… но на какво основание – никой не знае. И за мен е много странно, как никой не се интересува. Когато проблемът стана много сериозен и получи гласност, Димитър Николов каза, че иска общинският съвет да излезе с решение. Взехме инициативата, направихме комисия, но когато имахме нужда от правомощия за достъп до документацията, и в двата случая предложенията не минаха. Направих си труда да видя кой как е гласувал – всички „против” бяха от представители на групата на ГЕРБ. Когато попитахме защо – един каза – ами аз не разбрах, друг обясни, че не можело да се рови този казус.
– Вие сте човек, който не се притеснява да назовава нещата с истинските им имена. Смятате ли, че това разграбване на стадиона е станало със съдействието на управляващите и в момента тези хора нямат интерес истината да излезе наяве?
– При всички положения сегашната ситуация е станала с участието или безучастието на сегашното ръководство. Тъй като казусът започва още през 2007-а, а ние знаем, че в община Бургас няма промяна. Общинският съвет в последния мандат, когато дружеството затъва най-сериозно отново има мнозинство на ГЕРБ, така че дали умишлено или не, в резултат на техните действия са се случили определени процеси. Те са довели до една ситуация, която не е в интерес на гражданите и на община Бургас. Затова тази възможност да се промени нещо, не трябва да се изпуска. Тя трябва да се подкрепи и няма друг логичен път на действие.  Димитър Николов обяснява в медиите как подкрепя това решение, но не виждам на практика да прави нещо по въпроса. Публична тайна е, че голяма част от колегите от ГЕРБ се обръщат към кмета с „шефе”. Аз не мога да допусна, че човекът, който е публична тайна, че реди листата в Бургас, човекът, който е в ръководството на ГЕРБ на национално ниво, ако помоли общинските съветници да подкрепят дадена идея, те не биха го сторили. За мен е показателно, че това се случва за втори път и аз лично не виждам желание за разрешаване на този въпрос от ръководството на община Бургас. Ако вляза в следващия общински съвет, смятам да работя по този случай докато намеря решение как да спасим този актив, който е безценен за бургазлии. Изповядвам сентенцията – или ще намеря път, или ще прокарам път. Дори и да няма път, ще вложа всичката си креативност, за да намеря решение на този казус. Надявам се в следващия общински съвет балансът на силите да е такъв, че да не може една политическа сила да доминира и да се взимат едни балансирани, разумни решения.
– В последния общински съвет мнозинството гласува против много от конструктивните предложения внесени от СЕК…
– Тъй като те имаха повече от необходимия брой гласове за взимане на едно решение, често стигаха до крайности, без да се съобразяват с мнението на останалите формации. Когато един субект започне да доминира и еднолично да взима решения, историята е показала, че не е за добро. Те гласуваха не само против конструктивни предложения на СЕК, но и на други формации, независимо кои са те. Проблемът там по-скоро е, че хората гласуват не според собствените си убеждения, а според това какво са им казали да правят. Много често се случва колега от ГЕРБ да казва – не мога да гласувам по друг начин, такова е решението на групата. Това е проблем за общинските съвети, парламента и за българската политика като цяло. Не се извършват разумни и правилни действия, а се взимат решения, защото партийният вожд, независимо кой е той е наредил така. Обикновено той се обгражда с доверени хора, които изпълняват партийната директива. Ние смятаме, че този подход е грешен и именно той е довел до сегашната ситуация в България. За да се промени това, трябва да се разчупи моделът. Моделът е да влизат здраво мислещи, колкото се може повече независими хора, които да защитават интересите или да взимат мнение на базата на това, което смятат, че е разумно и правилно, а не на това, което им е казано нагоре по веригата. Затова ние изграждаме структурите отдолу нагоре и самите решения, по които работим, и политиката, която провеждаме, те идват от гражданите, от бизнеса, от обикновения човек. Те формират някакво виждане и ние излизаме с балансирана позиция, която обхваща голяма част от нашето общество. По този начин се борим да реализираме нашата политика. А не някой отгоре да измисли нещо, да си мисли, че е прав и да го спуска надолу. Политиката трябва да се прави от хората и за хората и бизнеса. Затова нашата политическа активност е коренно различна от политическата дейност на големите партии. Въпреки че съм имал предложения и покани от доста големи политически партии, винаги съм отказва, тъй като не желая някой да ми казва, какво да правя. Ще бъда в политиката само ако мога да бъда полезен и с нещо да допринеса средата, в която живеем да се подобри по някакъв начин. Бих могъл да го постигна само ако взимам решенията, които смятам за правилни, а не да следвам някаква чужда воля. Разбира се, когато има хора с различно от моето мнение и с достатъчно разумни аргументи, съм готов да приема и чуждо мнение. Така правим и в СЕК – събираме се, обсъждаме и стигаме до едно оптимално решение. При нас няма авторитарно управление, затова следваме една балансирана политика.
– Кои са политическите сили, на които сте отказвал?
– Не е една. Отказвал съм на няколко парламентарно представени партии назад във времето. Даже сега, за местните избори получих покана да бъда представител на няколко други партии, но няма какво да го коментирам, не искам да ставам политически номад и да изпълнявам чужди решения.
– Малко известен факт е, че не получавате никакво възнаграждение като общински съветник, всички средства отиват за здравеопазването…
– Така е. Проблемът на здравеопазването в Бургас е, че по много от специалностите липсват добри специалисти. Общоизвестен факт е, че когато човек има по-сериозен проблем, бургазлии посещават лечебни заведения извън Бургас – без значение дали става въпрос за Варна, София или чужбина. Това говори, че в Бургас или няма достатъчно специалисти за много области или хората нямат доверие в тези специалисти. Другият проблем е, че голяма част от лекарите предпочитат да се реализират в чужбина. Тъй като в Западна Европа също има дефицит на специалисти. Ние трябва да създадем условия младите специалисти да остават в България, да се развиват и да се обучават, така че когато на бургазлии им се наложи, да има при кого да отидат. За мен най-удачния вариант това да се случи е да направим нещо, което да окаже влияние върху максимален брой жители на Бургас, подобрявайки техния начин на живот и да помогна по някакъв начин да се подобри здравеопазването в нашия град. Благодарение на лични контакти, успях да извоювам възможността бургаски специалисти да се обучават и да повишават своята квалификация в Германия. Отделно се стремя където мога да помагам за покупката на различно болнично оборудване. Правя неща, които смятам, че биха помогнали пряко или косвено на колкото се може повече хора в Бургас.
– Вие сте представител на дребния и среден бизнес, давате работа на над 50 души. По какъв начин смятате да стимулирате бизнеса в Бургас?
– Стимулирането на бизнеса е дългосрочна стратегия. Проблемът е, че в България се наблюдава административен произвол върху бизнеса. Администрацията не работи в полза на бизнеса, а до голяма степен пречейки на този бизнес. Голяма част от работещите в държавната администрация получават ниски възнаграждения и единственият начин, по който могат да генерират допълнителни доходи е да създават административни пречки и след това да ги разрешават. Това е много голям бич за българската икономика и основен проблем, който трябва да се реши. Тези нередности са на почти всички нива на българската администрация и това трябва да се промени. Много често администрацията не работи по начина, по който трябва, именно затова създаваме тази организация за предотвратяване на административния произвол върху бизнеса и гражданите. Смятаме, че по този начин ще дадем своя принос за подобряване на бизнес средата. Отделно има много проекти, които биха могли да подобрят бизнес обстановката в нашия град. Голяма част от тях биха могли да се реализират и с европейски средства, но за съжаление в Бургас и в много други градове обикновено се избират лесни проекти, чиито ефект е видим, но в дългосрочен план няма такъв принос за развитието на града. Усилията на администрацията трябва да са насочени по-скоро към такъв тип проекти, които имат дългосрочен ефект и оказват влияние напред във времето за подобряване на икономическото състояние в нашия регион. Трябва да се мисли държавнически, с перспектива. Не да се гледа само как да се усвоят едни средства. Необходимо е да се води такъв тип политика. Друг проблем на Бургас е, че чисто логистично е трудно достъпен за бизнеса, особено извън активния летен сезон. В Пловдив, например е създаден фонд за стимулиране на летище „Пловдив“. Там са намерили формула да стимулират авиокомпаниите да летят целогодишно. Нещо, което е много важно, за да се развива един бизнес. За финал може да се върнем на това, че такса битови отпадъци, въпреки, че беше свалена с 35% през изминалия мандат, тя е все още доста висока за бизнеса. Приходите, които общината генерира от такса смет, биха могли да се оптимизират още. Само ще припомня, че по закон парите от такса битови отпадъци може да се използват само за това, а не за други цели. А в Бургас всяка година има сериозни излишъци, което е доказателство, че неправомерно се натоварват граждани и фирми.
Интервю на Стиляна Божидарова

http://burgasdream.com/politika/11352-konstantin-bachiiski-v-politikata-tryabva-da-vlizat-hora-koito-da-pomagat-na-drugite-a-ne-na-sebe-si