КОНСТАНТИН БАЧИЙСКИ ДАРЯВА ЗАПЛАТИТЕ СИ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА МЕСТНИ ЛЕКАРИ ВЪВ ФРАНКФУРТ НА ОДЕР

Автор: Женя АТАНАСОВА

Предложението на общинския съветник от СЕК Константин Байчийски  за подобряването на медицинските услуги в Бургас бе отхвърлено на последната сесия

Бургаският общински съветник Константин Бачийски от Средна европейска класа заяви, че ще дари заплатите си от ОбС от началото на мандата си за обучение на местните лекари в университетската болница във Франкфуртна Одер  . Младият политик взе решението си след като на последната сесия бе отхвърлено предложението му за отпускане на 30 хиляди лева за допълнителна квалификацията на медиците от Бургас. Парите са необходими единствено за техните пътни разходи и командировъчни. Във Франфуркт на Одер, където се развива болнично лечение от началото на 14 век, те ще има възможността да се учат от светилата в медицината съвсем безплатно, а в Бургас да прилагат новостите в лечението на пациентите, като по този начин ще се помогне за подобряването на здравеопазването в региона.

„ Въпреки, че предварително имах подкрепата на голяма част от групата на общинските съветници от ГЕРБ, както и от администрацията, която даже ме насърчаваше да работя по този проект , като дойде моментът за гласуване, те отхвърлиха предложението. Това се случи, защото няколко точки преди това, аз атакувах техни решения, едно от тях беше свързано с повишаването на бюджета за таксата за битовите  отпадъци от 16.9 на 18.5 милиона лева”, коментира пред Флагман.БГ Бачийски.

Политикът от СЕК е единственият от ОбС Бургас, който не е взел нито лев от началото на мандата си като съветник и отказва да вземе полагащото му се възнаграждение, тъй като смята, че е в общинския съвет да помага на развитието на града ни, а не за да печели пари.

„Реално, ако влагам времето, което отделям за обществените дела в собствения си бизнес бих получавал допълнително много повече средства отколкото като заплата, но аз го правя с идеална цел , тъй като дори и човек да живее добре сам по себе си, няма как да се чувства добре, ако средата в която живее не е добре“ коментира съветникът.

Със сумата от насъбралите се заплати и допълнителни лични средства ще може да поеме командировъчните на 4-5 лекари тази година.

„Общинските съветници от ГЕРБ поставиха партийните си интереси над здравето на бургазлии”,  каза още Бачийски.

Неговото предложение на последната общинска сесия на 19 февруари т.г., когато се разглеждаше Бюджет 2013, бе необходимите за лекарите пари да се вземат от тези, които се отделят за Spirit of Burgas. , тъй като фестивала вече се е утвърдил, събира десетки хиляди посетители и милиони лева приходи и според първоначалните планове вече трябва да се самоиздържа, въпреки че Община Бургас продължава да го финансира с по 300 000 лева годишно за предходните години и 150 000 лева за текущата.

Мнозинството обаче не одобри предложението на парламентариста.

„Парите за фестивали са намалени до. Няма как да ги редуцираме още повече.”, реплекира го Руслан Карагьозов от ГЕРБ.

„По този начин Община Бургас при бюджет от 159 000 000 лева не намери 30 хил. лева за подобряване на нивото на медицината в региона. Така осем месечен труд, чрез който се извоюва възможността безплатна квалификация на лекарите на град Бургас остава без подкрепа от общинския съвет, въпреки че самата Община няма възможност да изпраща самостоятелно медици, ако трябва да ги плаща и тяхното обучение”, коментира още Байчийски.

www.flagman.bg