КМЕТЪТ НА ОБЩИНА СРЕДЕЦ ПОСЪВЕТВАН ДА СПРЕТНЕ АРЕСТ НА КМЕТИЦАТА НА С. ДЕБЕЛТ

Кметът на община Средец посъветван да спретне арест на кметицата на с. Дебелт

Автор: Флагман.бг Снимки Добромир ДОСКАЧАРОВ

В протестите пред сградата на кметството в странджанската община тази вечер щели да пуснат и платени цигани, за да има кървав сблъсък

Кметът на община Средец Иван Жабов е на ръба да вземе криминални решения и да организира активно мероприятие, които биха го вкарали в затвора. Флагман.бг разполага с информация, която е стигнала до органите на МВР.

Вчера вечерта, докато Общинският съвет и Жабов заседаваха в залата на кметството за да приемат бюджет 2013, сградата бе щурмувана от протестиращи граждани, които поискаха оставката на екипа му, както и разпускането на Общинския съвет, който пък се бил превърнал в корумпиран придатък на кмета. Основното ядро от протестиращи бе дошло с два  автобуса от най-голямото село на общината – Дебелт, водено от кметицата Иванка Ангелова. Тя, националният лидер на партия Средна европейска класа Георги Манев и партия Национален фронт за спасение на България, бяха организаторите на митинга в центъра пред кметството.

Първоначално Жабов бе обвинен затова, че предвидил двойно по-високи заплати за чиновниците и че в кризисната година шефката на местния парламент Надежда Палова искала пари за лаптопи на съветниците и ремонт на залата, по подобие на богатата морска община Созопол. Обвиненията на площада снощи обаче станаха доста неприятни и засегнаха съпругата на Жабов – Христина, която всъщност командвала зад кадър цялата община. Чуваха се възгласи, че герберовият кмет се обвързал с бившия червени величия и им осигурил работа в общинското горско стопанство. Сечта в новата общинска структура била безпрецедентна. В Странджа били пуснати фирми, които поголовно сечали скъпата дървесина, от което Жабов и червените прибирали комисиони. От друга страна кметът давал тлъстите обществени поръчки на фирми, от които сериозно се бил облажил. Не се съобразявал нито с партийната дисциплина на ГЕРБ, нито с коалиционния си партньор от СЕК, която има двама съветници и зам.кмет. Наскоро Жабов уволнил другите двама зам.кметове, защото отказали да подписват книжа, заради които биха станали следствени. Всичко това и още много други обвинения бяха чути и в залата, когато народът нахлу, за да линчува съветниците, които се били слели с корумпираното управление. Самият Жабов и шефката на местния парламент Надежда Палова изглеждаха уплашени, но това не им попречи бюджетът да се гласува за броени минути.

Веднага след това Жабов се качи в кабинета си, ползвайки аварийния изход, а Палова не успя да каже на репортерите, все пак, каква е бюджетната рамка.

„Не мога да си спомня, някъде около 13 милиона, но нека утре да ви каже кметът“, заяви тя и също се качи при него. Едва, след като лампите в сградата угаснаха и се разбра, че и последният недоволен вече се е изтеглил от центъра, Жабов и Палова напуснаха сградата, охранявани от многобройните пазачи, назначени на общинска служба. Огромният брой пазванти във фоайето на кметството, според опозицията, бил назначен през тази година.

По-интересното е, че избраната с подкрепата на ГЕРБ Иванка Ангелова в момента е основният враг на Жабов, тъй като той ощетявал село Дебелт с по-малък бюджет, отколкото хората заслужавали. Жабов заяви, че м.г. за Дебелт е дал 130 хил.лв. при внесени оттам в общинската хазна не повече от 40 хил.лв. като данъци и такси.

Не е ясно и какво всъщност е разпалило негативизмът  на Георги Манев, който призова зам.кметът му Николина Дамбулова и двамата му общински съветници да напуснат. Според запознати, става въпрос за тежка корупция, която при така развиващите се събития, със сигурност ще излезе наяве, тъй като народът е почнал да освирепява, научавайки на час по лъжичка от истината.

По тази причина снощи един от тайните съветници на Жабов е казал, че трябва да се спретне номер на Ангелова – да бъде провокирана, за да я арестуват и да я дискредитират. За тази вечер в протеста трябвало да бъдат включени цигани, които да предизвикат сбиване с хората на Манев, Ангелова и НФСБ.

За 16 часа беше предвиден протестен поход от Дебелт до Средец, където в 17 часа да почне отново митингът. Проливният дъжд обаче го провали. Протестът може и да се отложи, тъй като дъждът не спира към този момент, 16,50 часа.

„Справедливото разпределение на бюджетните средства в една община не е в компетентността на партията. Мога само да призова нашите общински съветници да се държат разумно“, каза областният координатор на ГЕРБ депутатът Димитър Бойчев.

Припомняме, че учителят Иван Жабов бе избран на втори тур с разлика от няколко гласа срещу червения несменяем Тодор Пройков. За избора му решаваща роля в последния момент изигра Георги Манев.

Снощи правеше впечатление, че служителите на РУП-Средец наблюдават митинга и нахлуването в Общината напълно безучастно. Те си правеха конушмак пред своята сграда и дори се наслаждаваха на тежкото положение, в което бе поставен кмета. Според зловредни слухове, съпругата на един от офицерите в РУП-а била пренебрегната при назначенията от новия кмет и затова редовите полицаи сега не показвали съпричастност.

www.flagman.bg