ХРОНОЛОГИЯ НА „МАЛКИЯ“ УСПЕХ С ЛЕТИЩЕ РАВНЕЦ

Една малка, но съвсем достатъчна част от тези будни граждани, сред които жители на село Равнец, военни офицери и сержанти от Пета изтребителна авиобаза  показаха по време на общинската сесия в края на август категоричното си несъгласие да бъде приет проектът за ПУП, изготвен от общинска администрация, посветен на бъдещото развитие на авиобазата.

Проект, чието евентуално одобрение би довело до загуба на исторически шанс за Бургас.

Справедливостта изисква да призная, че кметът Димитър Николов и неговата администрация оттеглиха своя вариант за Подробен устройствен план. Това се случи въпреки абсолютното им мнозинство в Общинския съвет, въпреки яростната защита на ПУП-а от страна на съветниците на ГЕРБ.

Основната причина за оттеглянето на докладната е пределно ясният сигнал, който изпратиха бургазлии към администрацията. Те не позволиха  пистите да бъдат превърнати в зелени площи и зони за спорт, а в непосредствена близост до полетата да бъдат издигнати строителни обекти.

Президентството в лицето на главнокомандващия на българската армия Румен Радев и Министерството на отбраната също изразиха несъгласието си с предложения от администрацията проект за ПУП

Хората от Бургас и Равнец  подкрепиха „Планът Бачийски“, защото повярваха в идеята на мястото на старата авиобаза да бъде изградена свободна безмитна зона с карго летище.

Към плана проявиха интерес и участници на международни икономически форуми в Русия, Китай и Дубай.

Бургазлии показаха освен всичко друго и това, че държат на правилата и законите. С непоколебимата си позиция принудиха Общинският съвет и общинска администрация да спазят условието на Министерски съвет, което беше поставено при прехвърлянето на собствеността върху летището от държавата на общината. Условието е „Да бъдат запазени функционалните възможности на летателните полета“.

Благодарение на обществения натиск то ще бъде изпълнено.

В следващия месец в редактирания вариант на проекта за ПУП ще бъдат добавени всички онези ключови детайли, които ще създадат необходимите първоначални условия за създаването на безмитна зона и летище за карго товари в Равнец.

Някои побързаха да определят случилото се като „пирова“ победа.  За мен определенията нямат никакво значение, защото това е победа на бургазлии и на хората от Равнец.

Благодаря им за подкрепата.

С уважение: Константин Бачийски