ГЕОРГИ МАНЕВ И СВЕТЛИН КУРТЛАКОВ ПОМОГНАХА НА НАРКОКОМУНАТА В ОТМАНЛИЙ

Без никакви приказки първо бизнесменът Куртлаков пратил топлоизолация, а после политикът Манев купил външната мазилка
Две известни имена от бизнеса и политиката са  откликнали на молбата на обитателите от  Сдружение „Рето Надежда“ в Отманлий като са осигурили най-необходимото, за да започне основният ремонт на грохналата им сграда. Там живеят постоянно около25 души, които трябваше да изкарат тежката зима в мухъл, студ  и влага.

В началото на юли т.г. говорителят на ОД на МВР-Бургас Цветелина Рандева се обърна към  Флагман.бг с молба да покажем условията, в които живеят тези мъже и въпреки несгодите вече  десетилетие се трудят и борят със своите зависимости – от наркотици или алкохол. На никого от обществото не тежат, напротив – имат си фирма, с която ремонтират стари мебели, перат килими, извършват дърводелски услуги, имат и животновъдна ферма в двора на комуната, от която се изхранват. Проблемът е, че за основния ремонт на старата триетажна сграда бяха нужни около 400 квадрата топлоизолация, което не е по силите на обитателите, каза тогава Рандева и призова чрез нас, ако се намери спонсор сред бизнесмените – да помогне.

„Още на 15-тата минута след публикуването на видеоклипа от наркокомуната, бизнесменът Руси Куртлаков – шеф на „Керамика“АД, се обади на обявения телефон и каза, че утре ще достави топлоизолацията, добави че не иска да се шуми за този жест, затова и не посмяхме да даваме гласност“, заяви Николай Ковашки – ръководителят на базата, при когото бяхме на посещение в началото на тази седмица. Заварихме момчетата сами да поставят топлоизолациите, бяха стигнали до средата на фасадата.

Но това не било всичко, защото след предаването „Паралакс“ по СКАТ тв, посветено на живота в наркокомуната, излъчено в края на юли, се обадил друг бургазлия, готов да помага.

„Водещият на предаването г-н Валентин Касабов казал на Георги Манев да даде рамо и той наистина се обади с кратък въпрос: Какво ви трябва още? Казах – външна мазилка. Уговорихме среща още същия ден в един от големите строителни магазини и той ни остави сами да си изберем материалите – избрахме пръскана мазилка“, каза Ковашки с благодарност. Както Куртлаков, така и Манев не искал излишен шум затова, че дават рамо да се нормализират условията в наркокомуната.

Нашият екип завари ремонтни работи и в баните, където обаче сега са нужни около 120 кв/м  фибран, 50 кв/м лепило и фаянс. „Ще сме радваме, ако някой може да ни помогне, но в никакъв случай не искаме това да звучи като просия! Ние сме достойни хора“, предупреждава г-н Ковашки. Домът не получава нито лев държавна субсидия и обитателите опитват да се издържат абсолютно самостоятелно. Вижте от какво още имат нужда те, за да завършат ремонта, преди да са започнали есенните дъждове.

www.flagman.bg