ДИАНА КОЛЧЕВА ОТ ПП СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА: ОЧАКВАМЕ ДА ЗАРАБОТИ НОВИЯ ЗАКОН ЗА ТУРИЗМА

Диана Колчева от ПП Средна европейска класа: Очакваме да заработи новия закон за туризма

Заетите в туристическия бранш са в очакване да заработи новият закон за туризма, който бе приет в края на мандата на 41- то Народно събрание, заяви пред „Фокус” Диана Колчева, председател на Съвета по туризъм в Черноморец и член на Изпълнителния комитет на ПП Средна европейска класа.

”Очакваме да видим дали като започнем работа по него няма да има допълнителен стрес. Дано да не ни създава трудности и допълнително бюрокрация за колегите в малките и средни предприятия в туризма. Като цяло надявам се да няма драстични скокове на осигуровките, които трябва да плащат колегите за своите служители. Това би допринесло за наемането на повече персонал. Разходите ни са планирани и така може да планираме наемането на по- голям брой хора като персонал, с което пък ще създадем допълнително работни места и по този начин помагаме и на държавата”, каза Колчева. За сега не е планирано повишаване на цените на нощувките и туристическите услуги, но ако се сбъднат прогнозите за повишаване на електроенергията това ще се случи.

„Аз не вярвам колегите да продължат да субсидират бизнеса си. Всеки икономически субект иска да направи максимална печалба и ако се случи това нормално е да се вдигнат цените.На този етап моите наблюдения са, че предлагат цени от миналата година, което е успокоителен факт за българските и чуждите туристи”, каза Диана Колчева.На въпрос дали българските туристи са вече са започнали по отрано да планират записванията си и да си правят резервации Колчева каза, че има такава тенденция и тя се благоприятства от изискването да се планират предварително отпуските в предприятията.Тя допълни, че още от месец януари са започнали запитванията към хотелиерите, макар че на този етап не винаги се стига до крайна сделка т.е. резервация за почивка.”Основните запитвания от януари до момента са от български туристи, което говори за това, че българинът е започнал да планира своята отпуска. Бих апелирала наистина да правят резервации за да може да се възползват от отстъпките за ранни записвания. До края на април вървят отстъпките за ранни записвания. Тези отстъпки са 10 – 15 % в зависимост от хотела. По- големите хотели могат да си позволят по-голям процент отстъпка докато по-малките хотели по-нисък процент”, допълни Колчева.

www.flagman.bg