Средна Европейска Kласа настоява министърът на транспорта да поеме отговорност за случващото се в морския сектор

Позицията на политическа партия Средна Европейска Класа е ясна и непреклонна от ден първи на назначаването на Георги Гвоздейков за министър на транспорта и съобщенията. Позицията ни е била, че министерството не трябва да бъде ръководено от личности със съмнителни мотиви и морални качества. Отново и отново изразяваме сериозните си притеснения относно назначаването на Георги Гвоздейков за служебен министър на транспорта и съобщенията.

Нашата позиция е обоснована и се основава на редица фактори, които не могат да бъдат пренебрегнати.

Първо, имаме сериозни съмнения относно интегритета на Георги Гвоздейков. Съмненията за корупция в министерството и липса на прозрачност продължават да възникват във връзка с неговото управление. Ние недоумяваме как за няколко месеца мнението на министър Георги Гвоздейков се е променило на 180 градуса относно политиката по морския транспорт. Защо директорът на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ преди няколко месеца е бил най-добрият избор и избран след конкурс с концепция за развитие на пристанищата, а сега бива освободен, едва няколко месеца по-късно от същия министър, който го е назначил. Явно политиката в морския транспорт се нагажда спрямо смяната на политическата конюнктура и то по времето на един и същ министър, вместо да се води от интересите на държавата.

Второ, считаме, че назначаването на лица заподозрени в нарушаване на обществения интерес и обслужване на олигархични интереси е сериозно нарушение на доверието на гражданите в институциите на държавата. Подобни действия подкопават авторитета на държавата и водят до намаляване на легитимността на правителството. Разбира се, една от причините, поради които партия Средна Европейска Класа изразява съмнение, че Георги Гвоздейков може да защитава обществения интерес е свързана с назначаването на лица със спорни и съмнителни професионални качества като г-жа Анна Натова за зам.-министър на транспорта по морските въпроси и на компрометирани лица, които обслужват частни интереси, а не обществените.

Трето, секторът на транспорта е от решаващо значение за развитието на страната и благосъстоянието на гражданите. Необходимо е министърът на транспорта и съобщенията да бъде честен, компетентен и посветен на обществените интереси, което, за съжаление не виждаме в действията на Георги Гвоздейков през последните 10 месеца. Информацията, с която разполагаме е, че следващите действия на министър Георги Гвоздейков, заместник- министър Анна Натова и техните послушни избраници е да бъдат ограничавани товаропотоците към държавния оператор и да бъдат унищожени товарни корабни места на оперираното от държавата Пристанище Бургас, което би довело до погребване му и съкращаване на хора.

Четвърто, съществуващите връзки или възможни конфликти на интереси между Георги Гвоздейков и определени бизнес кръгове в сектора на транспорта представляват сериозна заплаха за обективността и независимостта на решенията, които той може да вземе като министър. Ярък пример за това са наскоро новоназначените директори на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и „Пристанище Бургас“ АД. Такива обвързаности може да доведат до предпочитане на определени частни интереси пред обществените, което не е приемливо за нас.

Всички тези назначения връщат порочния модел, при който стотици милиони обществени средства се разпределят непрозрачно в морския сектор, както парите, които бяха дадени за удълбочаването на канала във Варна и се стигне до момента, в който милиарди се разпределят в съмнителни процедури с пряко договаряне от министър Гвоздейков. Тези съмнения не могат да бъдат пренебрегнати от нас, особено когато става въпрос за заемане на такава висока и отговорна длъжност в правителството.

Следователно, от името на партия Средна Европейска Класа призоваваме министър Гвоздейков да разсее тези съмнения с реални действия в защита на обществения интерес или ако не го направи, премиера да преразгледа своето решение и да избере транспортен министър, който ще възстанови доверието на гражданите и ще работи за благото на страната, а не за лични и корпоративни интереси.

Продължете да четете

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

Настъпи време за обединение, не по партийни линии, а въз основа на общи ценности и стремеж за една по-добра България.

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска Класа, ние взехме решение да не участваме на предстоящите избори. Към днешна дата ние не виждаме обединение, което може да се изправи срещу модела на завладяната държава. Политическите субекти са силно разединени, така както и обществото ни.

Във времена на силно разделение, ние ще положим всичките си усилия да обединим политически формации, както и безспорни авторитети и личности, които са се доказали като честни и морални хора. Хора, които не се доверяват на корупцията и манипулациите, а предпочитат да служат на обществото с прозрачност, отдаденост и честност. Такива хора биха могли да върнат вярата в силно обезвереното ни общество.

Нашият подход е надпартиен, защото голяма част от проблемите, които засягат обществото ни, не познават политически и партийни интереси. Ние вярваме в сътрудничеството, като инструмент за преодоляване на различията и постигане на общи цели. Стремим се към обединение, което би допринесло за развитие на държавата ни и сплотяване на обществото.

През годините, Средна Европейска Класа се противопоставяше на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС. Модел, който докара държавата ни до състоянието, в което се намира днес. Модел, който намали населението ни със стотици хиляди, за периода на тяхното управление. Модел, който съсипва и унищожава хората. Нашата борба срещу модела на управление на ГЕРБ и ДПС продължава и няма да спре. Ние няма да се откажем от борбата срещу корупцията и завладяната от нея държава, които изтощават ресурсите на нашата страна и спират напредъка й.

Всеки един гражданин на България може да има роля в тази наша инициатива. Започването на реалната промяна започва от всеки един от нас – с активно участие в обществения живот, с подкрепа на честните и морални хора, с ангажираност към постигането на общи цели. Нека заедно изграждаме по-добро бъдеще за нашата страна.

Настъпи времето, в което да се вдъхновим от смелостта на тези, които преди нас водеха борбата за свобода и справедливост. Нека бъдем тяхното продължение, като работим за една по-добра България.

Продължете да четете

Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС.

С пълна отговорност към всички избиратели и граждани, както и към бъдещето на страната, ръководството на Средна Европейска Класа взе решение да не приема поканата за продължаване на участието си в текущия коалиционния формат за предстоящите избори и да напусне коалицията с ПП-ДБ.

Нашето решение за подкрепата при създаването на Продължаваме промяната през 2021 г., както и участието в коалиция ПП-ДБ беше обосновано на убеждението ни, че е важно да работим за постигане на реформи и промени, които са от съществено значение за бъдещето на България и които да бъдат в противовес на досегашния порочен модел на ГЕРБ и ДПС.

Въпреки това, впоследствие решението на ПП-ДБ да обедини усилия с ГЕРБ и ДПС доказаха, че по този начин не могат да се противопоставят на техния порочен модел. Ние от Средна Европейска Класа, като политическа партия, винаги сме били стриктни в принципите си и последователни в действията си. Считаме, че нашите ценности не могат да бъдат променяни и съвместната работа с този състав на ГЕРБ и ДПС за нас е невъзможна. Затова ние не можем да останем част от съюз, който допуска да се работи с корумпирани представители на политическите партии от ГЕРБ и ДПС, които служат единствено на бизнес кръговете, вместо да служат на народа и обществото.

Нашата борба срещу модела на управление на ГЕРБ и ДПС продължава. Ние няма да се отказваме от борбата срещу корупцията и завладяната от нея държава, които изтощават ресурсите на нашата страна и спират напредъка й.

В рамките на следващите няколко дни, ръководството на партия Средна Европейска Класа ще се събере на заседание, с цел да обсъди и вземе решение относно участието на партията в предстоящите предсрочни парламентарни избори и изборите за Европейски парламент.

Продължете да четете

Партия Средна европейска класа няма да подкрепи правителство начело с премиер от ГЕРБ

От самото създаване и реализирането на идеята и коалицията „Продължаваме Промяната“, ние от ПП „Средна европейска класа“ сме заявили своите принципи и цели: максимално ограничаване и дори изваждане на порочния модела на управление на ПП ГЕРБ и ПП ДПС от управлението на държавата. И до ден днешен ние не отстъпихме и не сме се отказали от тези цели, защото сме категорични, че едно по-добро бъдеще за България минава задължително през един период, в който тези партии не участват в управлението. А такъв период е и единствения шанс и за самите тях, в случай че искат да се променят и да се прочистят отвътре. С оглед на дългогодишния ни опит за борба с този порочен модел, ние много добре знаехме, на какво са способни и за това и неведнъж предупреждавахме нашите приятели и коалиционни партньори от „Продължаваме Промяната“, както и поради тази причина не подкрепяхме някои решения в парламента. Именно защото знаехме, че въпреки всички компромиси, въпреки новите лица от ПП ГЕРБ вкарани на чело на вътрешното им ръководство, рано или късно ще се стигне до ситуацията, като тази от вторник и всички отново ще си спомним, че грозното лице на зависимата държава няма угризения да използва, когото и да е за да не сдаде властта.

Ние категорично заявяваме, че няма да подкрепим правителство начело с премиер от ГЕРБ, защото която и фигура да бъде посочена, то явно зад нея твърдо стои и наднича Борисов с наложения в страната 12 годишен модел на управление. Също така ще настояваме при разглеждане на кандидат министрите по време на консултациите за втория мандат , да се направи по-добър анализ на техните действия и мотивите за тях, защото имаме основателни причини да смятаме, че и зад някои от тях надничат лицата на мафията и статуквото.

ПП Средна европейска класа ще продължава да устоява принципите си и както досега така и за в бъдеще ще се води от интересите на гражданите!

Продължете да четете

Срещу какво точно протестираха с жълти жилетки съветниците от Средна европейска класа

Държавата трябва да мисли за подпомагането и развитието на предприемачите в България, категорични са от партията

С жълти светлоотразителни жилетки участваха в работата на последното заседание на общинския съвет членовете на групата на „Средна европейска класа“.

По този начин Константин Бачийски, Христина Секлемова, Кирил Начев, кап. Георги Събев и Красимир Калудов подкрепиха протестите на различни браншови организации срещу планираното за 31 януари въвеждане на новите промени в наредба „Н-18“.

„Изразяваме нашата подкрепа към българските предприемачи, към всички представители на малкия и среден бизнес, от които сме част и ние. Смятаме, че влизането в сила на наредбата в този и вид ще нанесе тежък удар върху малките и средни фирми, които са гръбнакът на българската икономика и които се управляват от онази част от активните хора, които въпреки трудните условия все още са избрали да останат в страната и не са предпочели да търсят реализация в чужбина“ – коментира зам.-председателят на партията Константин Бачийски.

Той и останалите съветници от Средна европейска класа се обединиха около позицията, че е за голяма част от бизнеса е непосилно да покрие в пълна степен изискването на наредбата в такива кратки срокове, която е била променяна няколко пъти през изминалата година, а последната и корекция е направена на 28 януари, буквално дни преди евентуалното влизане на новите промени в сила.

Бачийски посочи,  като значителен проблем и това, че данъчната администрация не е в състояние да отговори еднозначно на многобройните въпроси отправени от предприемачи във връзка с документа и по сходни казуси различни служители на НАП дава взаимноизключващи се тълкувания, което води до това, че прилагането на наредбата ще зависи от тълкуванието на конкретен служител на НАП, което от своя страна е предпоставка за злоупотреби и корупция.

Съветниците на Средна европейска класа сложиха жълтите жилетки по време на сесията на местния парламент в Бургас, за да изразят и опасенията си, че наредба Н-18 в настоящия си вид генерира предпоставки за злоупотреби от страна на контролиращите органи, тъй като НАП вече не само ще контролира приходите от продажбите на бизнеса, не само ще контролира отчетността, но и ще има пълен достъп до търговски и фирмени тайни, включително до това, кои са доставчиците и на какви цени дадена фирма купува.

Недобронамерено използвана на тази информация поставя всяка една компания под угроза за нерегламентиран натиск, а и не изключва опити за овладяване на чужд бизнес, ако той е достатъчно апетитен. Осигурява се достъп и до редица лични данни, а както всички се убедихме през миналата година, НАП не е най-добрия пазител на лични данни и дори и да няма злоупотреба от вътрешни служители, рискът новосъбраната информация да се появи след време в публичното пространство, е достатъчно голям – твърди Бачийски.

Той и колегите му смятат, че този спорен документ далеч надхвърля целите на чл. 118 от ЗДДС, а именно регистриране и отчитане на продажби в търговски обекти, при които има задължение за издаване на фискален бон.
Според зам. председателя на Средна европейска класа вече обявеното  отлагане с шест месеца на наредбата би имало смисъл единствено, ако това време се използва за прецизиране на спорните текстове.
Отделно във връзка с привеждането в съответствие с наредбата финансовата тежест за малкия и средния бизнес се оказва значителна и в много случай не е еднократна, тъй като много от производители на софтуер възползвайки се от това, че държавата задължава фирмите да притежават такъв софтуер си променят търговската политика и спират да продават софтуера, както до сега и почват да го предлагат на месечна база. По този начин за много от фирмите с повече работни места възниква още един допълнителен месечен разход съизмерим с работната заплата на един служител.

Константин Бачийски припомня, че преди години, когато НАП въведоха електронно подаване на ДДС декларации, на бизнеса беше предложен безплатен софтуер с базова функционалност, който може да се ползва от всяко лице, а фирмите желаещи разширени възможности, можеха да закупят софтуер от други производители.

Не само общинските съветници с жълти жилетки от СЕК, но и избирателите им в община Бургас смятат, че във връзка с новите изисквания на НАРЕДБА 18 към софтуера , отново НАП трябва да предостави безплатен софтуер с базова функционалност отговарящ на изискванията, а фирмите които искат софтуер с разширени възможности биха могли да си го купят от други доставчици, т.е подходът да бъде същият като при безплатните електронни декларации за ДДС.

Нека бъде даден избор на малките и средни предприемачи и ако някой иска да притежава по-добър софтуер, тогава да може да си закупи такъв – обясни идеята Константин Бачийски.
Водачът на групата съветници на Средна европейска класа припомни и това, че срещу наредбата има вече заведено дело, което е във ВАС и през месец май се очаква да бъде взето решение, а шансът промените да се окажат незаконосъобразни не е никак малък.

„Ние сме на страната на закона, ние сме на страната на държавата в намерението и да изсветли бизнеса, но сме против това държавата да надхвърля целите на фискалния контрол. Наредбата вече нито е за касовите апарати, нито за софтуера за тяхното управление, а е за начина, по който в България може да се прави бизнес. Нека държавата има пълен и постоянен  контрол върху приходите, но не и върху лични данни, ноу-хау, фирмени и търговски тайни на всеки бизнес –  коментираха Константин Бачийски и колегите му от Средна европейска класа, които прогнозират ,че ако наредбата не бъде променена, една част от бизнеса, чийто дейност позволява, ще се премести извън България и ще плаща данъци в чужди държави, а друга част от по-малките предприемачи вероятно ще затворят обектите си в България и ще търсят реализация в чужбина.

Държавата трябва да мисли за подпомагането и развитието на предприемачите в България, защото те допринасят за голяма част от постъпленията в хазната,  те създават много от работните места в нашата родина, а не да ги принуждава да мислят как да емигрират – призовават от ПП СЕК.

Източник:Флагман

Продължете да четете

© 2024 ПП "СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА". All Rights Reserved